Zsűri
VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűri
 
Világszínvonalú borokat az tud készíteni, aki vállalja, hogy munkájáról a nemzetközi borvilág ízlését és a bor világpiacát jól ismerő szakértők adnak visszajelzést. Éppen ezért minden nemzetközi borverseny elengedhetetlen feltétele a változatos összetételű, számos országból érkező, széleskörű kóstolási tapasztalattal rendelkező tagokból álló zsűri.
 
A VinAgora Nemzetközi Borverseny szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ez a feltétel maradéktalanul teljesüljön. A nemzetközi szabályoknak megfelelően bírálóink legalább fele külföldi, összesen közel 15 országból. Hivatásukat tekintve többségük borász, de van köztük számtalan szakíró, sommelier, borkritikus is.
 
A versenyre benevezett borok bírálata 6-7 fős bizottságokban zajlik, a bizottság legtapasztaltabb tagjának elnökletével. A bizottságok munkájának általános szabályai:
  • egy-egy bizottság tagjainak csak maximum fele érkezhet a rendező országból
  • 100 pontos, elektronikus bírálati rendszer
  • a borok végső pontszáma az egyes bírálók pontjainak számtani átlaga (a szélsőségesen eltérő pontszámok kizárásával)
  • a versenyre borral nevező, és egyúttal bíráló borászok saját boraikat nem bírálhatják
  • a borkülönlegességeket (pl. pezsgők, botrytises borok, stb.) speciális bizottságok értékelik
  • minden minta új, tiszta pohárban kerül kóstolásra
  • a bírálóknak folyamatosan ízelválasztó falatok és víz állnak rendelkezésre
 
Teljesen objektív borértékelés nem létezik, viszont a VinAgora szervezői mindent megtesznek azért, hogy a szubjektivitást a bírálat során minimálisra csökkentsék.

A bírálók kizárólag az alábbi adatokat ismerik a borról:
  • raktári és bírálati szám (a bíráló számára nem azonosítják a bort)
  • kategória (pl. csendes, száraz, erősített, stb.)
  • évjárat

Ezen kívül szigorúan szabályozott még:

  • az egy napon kóstolható borok száma (max. 45 száraz, vagy 35 édes)
  • a kóstolási szériák hossza (max. 15 bor, utána szünetet kell tartani)
  • a kóstolási sorrend szérián belül
  • a kóstolóterem világítása (természetes, vagy ahhoz közeli fehér fény)
  • a kóstolóterem levegőjének hőfoka
  • a borok kóstolási hőmérséklete

 

Név Ország
hírlevél 
Ami érdekel:
Bor
Gasztro
Rendezvények
Ajánlatok
Játékok
A feliratkozással elfogadja  adatvédelmi elveinket
Közösség 
Balatonfüred 

Támogatóink